01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Koláč s orechovo-čokoládovou plnkou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Koláč s orechovo-čokoládovou plnkou

34
Tento koláč by sa dal nazvať aj (takmer) vianočný koláč, lebo keď sa do neho zahryznete hneď vás prenesie pod vianočný stromček či do kresla pred televízor, v ktorom beží Populuška či Perinbaba.
Neobsahuje žiasne zvláštne koreniny čo prísady. Iba čokoládu a orechy a to ho robí takým jedinečným - aj tu platí: "V jednoduchosti je chuť!"


Potrebujeme:

na cesto
300 g pšeničnej celozrnnej múky
štipka soli
6 PL studenej vody
175 g studeného masla

na náplň
60 g masla
60 g čokolády na varenie
225 g vlašských orechov
3 vajcia
5 PL mlieka
55 g tmavého cukru Muscovado
145 g trstinového cukru

vajce na potretie (použila som bielok čo mi zostal z potierania makových rožkov)

Postup:

Vypracujeme hladké cesto a dáme ho aspoň na 30 minút odležať do chladničky.
Maslo a čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Odstavíme. Pridáme cukor, mlieko a vajcia a vyšľaháme do peny. Následne pridáme nasucho opražené a posekané orechy.
Cesto si rozdelíme na dve časti (jedna menšia, druhá väčšia). Väčšiu časť vyvaľkáme na tenko a vyložíme okrúhlu formu o priemere 27 cm.  Necháme pretŕčať asi 1 cm nad okraje.
Na cesto vylejeme plnku. Zo zvyšného cesta vykrajujeme napr. srdiečka a kladieme ich na plnku. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.
Koláč pečieme pri 180°C cca 30 - 40 minút (teda čas neviem presne povedať, v recepte píše hodinu no môj bol hotový za 30 minút, ale to asi  preto, že moja rúra je stará plynová, bez toho aby ukazovala stupne). Jednoducho koláč je hotový ak po zapichnutí špajdla vyjde suchá.
Koláč môžeme podávať aj teplý aj studený (odporúčam teplý :))

Menovky: , , ,

35 36 37 38