01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Pečené zemiaky s kelovo-pohánkovými karbonátkami a čakankovým šalátom 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Pečené zemiaky s kelovo-pohánkovými karbonátkami a čakankovým šalátom

34
Kompletné, výživné jedlo, ktoré je skvelé napríklad ako nedeľný obed. :)


Budeme potrebovať:

na zemiaky:
5-6 veľkých zemiakov
1 červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 PL kapár
10-15 čiernych oliv
soľ
mleté čierne korenie
gomasio s riasou nori
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL pikantného kari korenia
olivový olej

Zemiaky si najprv očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Zemiaky scedíme. Vysypeme ich na plech vyložený papierom na pečenie, pridáme na osminky nakrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku v šupke, osolíme, okoreníme, posypeme gomasiom, kurkumou a kari korením, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame rukami. Dáme do vopred vyhriatej rúry na 180°C. Po 15 - 20 minútach pridáme kapari a olivy a pečieme až kým zemiaky nie sú chrumkavé.

na karbonátky:
3/4 hrnčeka pohánkovej lámanky
3 hrste na pásiky nakrájaného kelu
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 PL sušenej majoránky
1 PL plnotučnej horčice
soľ
mleté čierne korenie
2 vajcia
strúhanka (môže byť aj bezlepková)

Pohánková lámanku zalejeme 1 a 1/4 hrnčekom vody, osolíme. Hneď ako začne vrieť, priklopíme pokrievkou, odstavíme a necháme dôjsť. Pohánku necháme úplne vychladnúť.
Kel vhodíme do vriacej vody a necháme vrieť asi 2 minúty. Potom odtavíme a schladíme ho studenou vodou. Kel necháme taktiež vychladnúť.
Vychladnutý kel vyžmýkame a nakrájame nadrobno. Pridáme ho k pohánke. Následne pridáme všetky suroviny. Strúhanku pridávame postupne, tak aby sa z cesta dali tvarovať karbonátky, ale zároveň aby nebolo príliš tuhé.
Karbonátky obaľujeme v strúhanke a vyprážame v oleji do zlatista.

na šalát:
1 biela čakanka 
2 - 3 hrste polníčka
soľ
mleté čierne korenie
1 PL najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
bazalkový olivový olej
balzamikový ocot

Z čakanky odkrojíme tvrdé konce, rozkrojíme na štvrťky, vykrojíme hlúbik a rozoberieme na listy. Pridáme umytý polníček, petržlenovú vňať, pokvapkáme olivovým olejom, balzamikovým octom a dochutíme soľou a korením.



Menovky: , , , , , , ,

35 36 37 38