01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Podvodné koláčiky 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Podvodné koláčiky

34
Nechystám sa ťahať vás za nos a ani koláčiky sa netvária, že sú niečim iným. Tak prečo podvodné? Lebo sú pripravené z cesta, ktoré kysne pod vodou. Aj vás to prekvapilo tak ako mňa? Keď som si prečítala tento recept jednoducho som ho nemohla nevyskúšať. A výsledok? Výborné krehké koláčiky, ktoré mi absolútne nepripomínajú koláče z kysnutého cesta. Sú posypané orechmi, ktoré vo mne evokujú jeseň a pripomínajú mi že sa zvianočnieva.
Koláčiky sú vhodné ako sušienky, na ktorých si môžete pochutnať kedykoľvek počas dňa alebo ako orechová pochúťka na váš vianočný stôl :)


Potrebujeme (cca 36 ks):

na kvások:
1 balíček sušeného droždia (7 g)
1 ČL trstinového cukru
1 PL polohrubej múky
100 ml vlažného mlieka

na cesto:
375 g polohrubej múky
200 g studeného masla
1/2 ČL soli
1 PL trstinového cukru
2 ČL vanilkového cukru

1 vajce na potretie
100 g nahrubo mletých orechov
100 g trstinového cukru

Pripravíme si kvások. Medzitým ako nám kysne kvások si na pracovnú plochu preosejeme múku, primiešame soľ, cukor, vanilkový cukor a maslo nakrájané na kocky. Prstami zapracujeme maslo a napokon pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto a vytvarujeme bochník.
Bochník dáme do väčšej misy a zalejeme studenou vodou. Keď cesto vypláva je pripravené a nakysnuté.
Cesto osušíme a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Vykrajujeme väčšie kolieska, z ktorých vykrojíme stred.
Kolieska potrieme rozšľahaným vajíčko a natretou stranou ich pritlačíme do zmesi orechov a cukru (ak sa vám väčšie kúsky orechov neprichytia, potom ich poukladajte na koláčiky a pritlačte).
Kolieska poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C cca 10 minút.
Necháme vychladnúť na mriežke. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.


Menovky: , , , ,

35 36 37 38