01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Rubrika: Knižné novinky vol. II 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Rubrika: Knižné novinky vol. II

34
Do Vianoc je síce ešte mesiac, ale je už načase myslieť a zháňať darčeky. Myslím si, že kniha je asi najlepší darček, ale nie je nič horšie ako zle zvolená kniha. Pre mňa ako milovníčku varenia a jedla je ideálnym darčekom samozrejme kuchárska kniha, ale taká, ktorú si vopred vyberiem sama a potom mi ju daruje niekto, kto má chce potešiť a ja sa tvárim prekvapene a nadšene. Ale nadšená som skutočne! Takže tu je výber šiestich knižných noviniek, ktoré má zaujali a ktoré odporúčam ak chcete potešiť nejakého kuchtika alebo seba :).



1. Moje jedlo 2 (Martin Pyco Rausch, vydavateľstvo PYCO, 2014, cena: 12 - 14 eur)
Táto kniha vyšla pomerne nedávno (27. októbra 2014) a je pokračovaním Pycovej prvej knihy Moje jedlo. Ako všetci vieme, tak Pyco je vegetarián a ani táto kniha nie je inakšia. Je plná vegetariánskych receptov, ktoré sú doplnené vábivými fotografiami, ktorých autorom je samotný Pyco. Pravdupovediac som zatiaľ v ruke nedržala ani jeho prvú knihu, ale páči sa mi jeho odhodlanie propagovať jeho životnú filozofiu aj medzi širšou verejnosťou. Možno vďaka tomu, že je mediálne známy sa táto kniha bude vo veľkom predávať a  ľudia začnú jesť zdravšie a ohľaduplnejšie voči prírode. Takže ak máte vo svojom okolí nejakého vegetariána, ktorého chcete obdarovať odporúčam Pycovu knihu.

2. Sváteční menu - od polévky po dezert (kolektív autorov, vydavateľstvo BURDA MEDIA 2000, 2014, cena: 12 - 15 eur)
Táto kniha patrí do edície APETIT - čo je úspešný  český kuchársky časopis, ktorý je podľa mňa najobľúbenejší medzi čitateľmi tohto druhu časpisov. Štýl receptov APETITu poznám, dokonca vlastním jednu knihu z tejto edície - Slané pečení, takže viem, že si tam každý nájde to svoje. Táto kniha je tematicky rozdelená do kapitol - rodinný obed, sviatky, s priateľmi pri stole a letom svetom. Nájdete tu inšpirácie na vytvorenie dokonalého menu na Vianoce, Veľkú noc či svadbu. Recepty sú doplnené o tipy šéfkuchárov.

3. Z hrnca do rozprávky (Robo Papp, Barbora Rakovská, Lenka Šóošová, vydavateľstvo IKAR, 2014, cena: 8 - 10 eur)
Na túto knihu som natrafila náhodou, ale hneď ma očarila a zaujal jej koncept. Je to ilustrovaná (rozprávková) kuchárka vhodná pre deti aj dospelých. Obsahuje domáce recepty autorov, ktorí sú rodičmi a často varia pre svoje malé ratolesti. Takže kniha je jednoznačne vhodná pre mamičky, ktoré si už nevedia dať rady a trápi ich rovnaká otázka - Čo budem variť? A navyše do varenia môžete zapojiť aj svoje deti. Jednoducho sa pri varení dostanete do rozprávky.

4. HERITAGE (Sean Brock, vydavateľstvo ARTISAN, 2014, cena: 24 - 30 eur)
Heritage, v preklade Dedičstvo, je kniha šéfkuchara Seana Brocka, ktorý sa, ako už jej názov napovedá, vracia do svojej mladosti a pripomína recepty z oblasti Appalachia, v ktorej vyrastal. Kniha ponúka recepty na domáce jedlá až po jedlá reštauračnej kvality. Je to veľmi osobná kniha, možno priam až denník autora, ktorá je pretkaná aj jeho vlastnými úvahami.

5. SEPIA: The Cuisine of Martin Benn (Martin Benn, vydavateľstvo MURDOCH Books, 2014, cena: 32 - 38 eur)
Autorom knihy je majiteľ austrálskej rovnomennej reštaurácie SEPIA, ktorá sa inšpiruje  japonskou kuchyňou. Táto kniha nie je pre bežného kuchára, ale skutočného gurmána, ktorý si potrpí na vysokú kvalitu a aj prezentáciu jedál. Kniha obsahuje 60 receptov, ako inak s japonským vplyvom. Vďaka tejto knihe, ktorej dizajn napodobňuje art deco štýl samotnej reštaurácie sa prenesiete do ďalekej reštaurácie sídliacej v Sydney. Knihu zakúpite na amazon.com alebo bookdepository.com.

6. Dominique Ansel: The Secret Recipes (Dominique Ansel, vydavateľstvo Simon & Schuste, 2014, cena: 20 - 29 eur)
Dominique Ansel nie je len autorom tejto knihy, ale aj CRONUTu, čo je hybrid croissantu a doughnutu a takisto majiteľom jednej z najlepších pekárni v New Yorku. V tejto knihe odhaľuje tajomstvá na makrónky, cookies, cheesecake, soufflé či samotný cronut. Ak si doma chcete vyčarovať atmosféru pravej newyorkskej pekárne a cukrárne určite si zaobstarajte túto knihu. Knihu zakúpite na amazon.com alebo bookdepository.com.

Menovky:

35 36 37 38