01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Hrejivý batátový krém 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Hrejivý batátový krém

34
Batáty, známe aj ako sladké zemiaky, sú veľmi zdravou zeleninou, ktorou si môžeme dopĺňať vitamíny hlavne v tomto chladnejšom období. Batáty obsahujú obrovské množstvo beta-karoténu (jeden batát až 187% dennej doporučenej dávky), vitamín E, C, B6 či protirakovinovú kyselinu chlorogenovú či kávovú.
Majú sladkú chuť a preto s nimi ľahko nakŕmite aj vaše ratolesti. Sú vhodné na pečenie ako zdravé hranolky, ako príloha vo forme kaše (napr. v kombinácii s normálnymi zemiakmi) či do koláča.


Potrebujeme:

3 veľké batáty
1 cibuľa
5 strúčikov cesnaku
1 citrónová tráva
1 malá čili paprička
1/2 ČL semienok čiernej horčice
1/2 ČL kurkumy
1 ČL pikantného kari korenia
0,5 cm kúsok čerstvého zázvoru
2,5 l vody
plechovka kokosového mlieka (400 ml)
soľ
koriander (použila som mrazený)
olivový olej

na sucho opražená slnečnica, čili vločky a orechový olej na ozdobu

Postup:

Na olivovom oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, citrónovú trávu v celku a očistené a na kocky nakrájané batáty. Chvíľu opekáme. Následne pridáme nasekanú čili papričku, čiernu horčicu, kari, kurkumu, očistený a nasekaný zázvor a chvíľu restujeme.
Zalejeme vodou, pridáme nasekaný koriander (asi 1 PL) a varíme do zmäknutia batátov (cca 15 minút).
Vyberieme citrónovú trávu, polievku rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko a necháme prejsť varom. Dosolíme podľa chuti.
Polievku podávame posypanú na sucho opraženými slnečnicovými semienkami, čili vločkami a pokvapkané orechovým olejom (napr. z lieskových orechov).

Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38