01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Jesenný kotlík a orechový chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Jesenný kotlík a orechový chlieb

34
V tomto recepte sú vlastne dva recepty. Jeden na jesenný kotlík plný cíceru bohatého na železo a vlákninu, gaštanov bohatých na vitamín C, B a E, sušených húb, zemiakov a petržlenu. No a ten druhý je recept na  prílohu k tomuto kotlíku - orechový chlebík, ktorý si však môžete vychutnať iba tak s maslom a kúskom dobrého syra. Jednoducho  kombinácia týchto dvoch jedál je vitamínová a minerálová bomba :).


Na chlieb potrebujeme:

125 g pšeničnej celozrnnej múky
100 g ražnej múky hladkej
25 g špaldovej hladkej múky (nie celozrnnú!)
1 ČL soli
3/4 ČL sušeného droždia
180 ml vlažnej vody
75 g nasekaných vlašských orechov

Postup:

Vo väčšej miske si zmiešame vodu s droždím. V druhej miske si zmiešame všetky sypké suroviny a pridáme och k vode s droždím.
Premiešame až kým sa nám všetko nespojí. Vznikne nám vcelku lepivé cesto.
Prikryjeme  a necháme kysnúť 1 a 1/2 hodiny. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník (ja som vytvarovala okrúhly bochník a v strede som urobila veľkú dieru) . Prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
Chlieb pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C cca 45 minút alebo kým po poklopaní nepočuť dutý zvuk (rúru hrejeme aj s plechom na spodku, na ktorý po vložení chlebíka vylejeme pohár studenej vody).

Na jesenný kotlík potrebujeme:

1/2 hrnčeka suchého cíceru
200g gaštanov
3 zemiaky
20 g sušených húb
1 cibuľa
3 petržleny
4 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
1 ČL celej rasce
1/2 ČL mletej papriky
1/3 ČL Základnej bylinnej zmesi s korením od Sonnentoru (nemusí byť, ale ja ju rada používam práve do takýchto hutných jedál. Obsahuje napr. fenikel, cviklu, bazu, zelený ovos, žihľavu, rumanček, pýr či izop a neobsahuje soľ! Kúpite v bioobchodoch.)
5 guličiek celého čierneho korenia
5 guličiek celého nového korenia
1 PL pohánkovej múky
soľ
1/2 ČL kvalitnej worčestrovej omáčky (napr. z Marks and Spencer)
700 ml vody
1 PL nasekanej mrkvovej vňate (môže byť aj petržlenová)
olivový olej
kúsok masla (nemusí byť ak ste vegan :))

Postup:

Cícer si namočíme deň vopred, najlepšie na noc. Vodu na nasledujúci deň zlejeme, zalejeme novou vodou a privedieme k varu. Zbierame penu. Keď je cícer takmer mäkký osolíme a varíme až do úplného zmäknutia. Následne scedíme.
Gaštany umyjeme, nakrojíme na kríž na vypuklej strane a dáme variť do osolenej vody. Varíme až kým nie sú gaštany mäkké (cca 30 minút). Gaštany scedíme a olúpeme ešte kým sú teplé (červivé vyhodíme).
Huby zalejeme 2 hrnčekmi vody a necháme 10 minút stáť.
Cibuľu nakrájame nadrobno a restujeme do zlatista na oleji a masle. Pridáme bobkový list, rascu, papriku, bylinnú zmes, čierne a nové korenie, nadrobno nasekaný cesnak a zasypeme múkou. Následne pridáme petržlen nakrájaný na štvrťky a chvíľu restujeme. Pridáme namočené huby aj s vodou (tá slúži ako hubový vývar, ale sceďte ju, lebo môže byť na spodku usadený piesok). Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, uvarený cícer a gaštany, zalejeme vodou (700 ml), osolíme, prikryjeme a varíme prikryté na miernom ohni. Asi po 10 minútach pridáme worčestrovú omáčku a ďalej varíme prikryté až do zmäknutia zemiakov. Keď sú zemiaky mäkké pridáme nasekanú vňať a odstavíme.

Podávame s orechovým chlebíkom.

Menovky: , , , , , , , , , ,

35 36 37 38