01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Kakaovo-škoricový chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Kakaovo-škoricový chlieb

34
Jemný, nadýchaný chlieb s chrumkavou kôrkou naplnený kakaom a škoricou. Vhodný na raňajky, ale aj ako sladký dezert počas dňa.


Na prípravu tohto chlebíka budete potrebovať dobrú digitálnu váhu.

Potrebujeme (1 hranatá forma na chlieb s dĺžkou cca 27 cm):

na cesto:
8 g sušeného droždia
315 g hladkej pšeničnej múky
315 g celozrnnej pšeničnej múky
472 g teplej vody
2 ČL soli
2 ČL trstinového cukru
3 PL olivového oleja

na náplň:
80 g trstinového cukru
20 g tmavého cukru Muscovado
3 PL kakaa z nepražených bôbov
1 ČL vanilkového cukru (používam domáci)
1 PL mletej škorice
100 g masla

maslo na vytretie formy
mlieko na potretie
trstinový cukor na posypanie

Postup:

Zmiešame oba druhy múk.
Do druhej (väčšej) misy nalejeme vodu, pridáme droždie a polovicu množstva múky. Dobre premiešame, prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať na 30 minút (v angličtine sa nazýva sponge).

Sponge po 30 minútach

Do zvyšnej múky primiešame soľ a cukor.
Po 30 minútach do vykysnutého cesta (sponge) pridáme 3 PL olivového oleja, premiešame a nakoniec pridáme sypkú zmes (múka zmiešaná so soľou a cukrom). Cesto dobre premiešame. Je vcelku lepivé.
Pracovnú dosku si dobre pomúčime a cesto na ňu vyklopíme a dobre premiesime. Cesto vrátime do misky (trošku ju naolejujeme), prikryjeme a necháme kysnúť 1 a pol hodiny.

Cesto po 1 a pol hodine kysnutia je dobre nakysnuté a bublinkové

Kým nám cesto kysne zmiešame si všetky sypké suroviny na náplň.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami ho ponaťahujeme do obdĺžnika (jedna strana nech je dlhšia ako dĺžka formy). Na cesto rovnomerne rozložíme náplň, na ktorú poukladáme tenké plátky masla.
Cesto na okrajoch preložíme dovnútra tak aby bolo dlhé ako forma. Následne ho zakrútime.
Cesto prenesieme do formy vymazanej maslom, prikryjeme a necháme ešte pol hodinu kysnúť.
Po vykysnutí cesto potrieme mliekom a posypeme cukrom.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C cca 30 - 35 minút. Chlieb je upečený keď po poklopaní počuť dutý zvuk.
Vyberieme a necháme ho 10 minút vychladnúť vo forme. Potom ho vyklopíme a necháme chladnúť na mriežke.

Menovky: ,

35 36 37 38