01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Domáca varená knedľa 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Domáca varená knedľa

34
Tak ako pečivo ani knedľu už nekupujeme. Recept na túto varenú knedľu som objavila na Vareche a ešte nikdy ma nesklamal. Samozrejme, že som si ho trošku upravila a spravila zdravšiu verziu :).


Potrebujeme:

350 ml plnotučného mlieka (najlepšie BIO či domáce)
1 ČL sušeného droždia
2 ČL soli
1/2 ČL trstinového cukru
250 g polohrubej pšeničnej múky
250 g polohrubej špaldovej celozrnnej múky
1 vajce do sliepočiek z voľného chovu

maslo na potretie uvarenej knedle

Postup:

Vo vlažnom mlieku si rozpustíme droždie s cukrom. Následne pridáme obé múky, soľ a vajce. Vypracujeme cesto. Ak sa cesto lepí, pridáme trochu celozrnnej múky. Dobre vymiesime (cesto sa musí odlepovať od misky). Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
Keď je cesto nakysnuté, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Každú vytvarujeme do "knedľového" tvaru. Prikryjeme a necháme kysnúť ešte asi 20 minút.
V širokom hrnci si privedieme k varu vodu (asi tak do 1/2 či 3/4 hrnca), dobre ju osolíme a vhodíme do nej knedle. Prikryjeme a necháme variť 20 minút. Neodkrývame!
Uvarené knedle vyberieme, poprepichujeme vidličkou a potrieme maslom. Prikryjeme fóliou aby neobschli.
Podávame k obľúbeným omáčkam :).

Menovky: , , ,

35 36 37 38