01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Mušľová polievka 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Mušľová polievka

34
Mušľová polievka vás v tomto zimnom období prenesie do slnkom zaplaveného Talianska. Na prípravu tejto polievky nepotrebujete žiadne exotické ingrediencie. Problémom možno bude zohnať čerstvý fenikel, ktorý občas mávajú v supermarketoch či na trhu. Potom stačí zopár základných surovín a môžete sa pustiť do varenia!


Potrebujeme:

1 šalotku
1 mrkvu
1 stonku stopkového zeleru
2 strúčiky cesnaku
hrsť nasekanej zelerovej vňate
1/2 menšej čili papričky
2 menšie alebo 1 veľký fenikel
1 konzerva lúpaných paradajok (400 g)
1/2 hrnčeka jačmenných krúpov (stredných)
100 ml bieleho vína
2,5 l vody
1 kg mrazených mušlí
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej

feniklová vňať na ozdobu
opečený chlieb
cesnak

Postup:

Šalotku, mrkvu a stopkový zeler nakrájajte nadrobno. V hrnci si rozpáľte olej, pridajte zeleninu a namiernom ohni restujte. Fenikel prekrojte na polovicu (vrchnú vňaťkovú časť odrežte a nechajte na ozdobu) a pozdĺžne ho nakrájajte na tenké plátky. Fenikel pridajte k zelenine, pridajte nadrobno nasekanú zelerovú vňať, nadrobno nasekaný cesnak a čili papričku. Osoľte, okoreňte a restujte asi 10 - 15 minút do zmäknutia.
Po zmäknutí pridajte na kocky nakrájané paradajky a opekajte asi tak 2 minúty. Následne pridajte prepláchnuté krúpy a opekajte ich asi 10 minút. Plameň zosilnite a vlejte 100 ml vína a nechajte ho úplne vypariť. Všetko zalejte potrebným množstvom vody, prikryte a priveďte k varu. Osoľte, prípadne okoreňte (nesoľte veľa pretože mušle sú samé o sebe slané). Varte na miernom ohni až kým krúpy takmer celkom nezmäknú. Keď sú krúpy takmer mäkké pridajte mušle a varte ich 15 - 20 minút kým nie sú mäkké a pootvárané (mušle, ktoré sa neotvorili vyhoďte). Ochutnajte a ak je to potrebné pridajte soľ. Odstavte a podávajte ozdobené feniklovou vňaťou a s opečeným chlebom potretým cesnakom.


Menovky: , , , , ,

35 36 37 38