01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Recepty starých materí: Babkine pagáče (zemiakové a kapustové) 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Recepty starých materí: Babkine pagáče (zemiakové a kapustové)

34
Tak ako prvý recept z rubriky Recepty starých materí, tak aj recept na Babkine pagáče je receptom mojej babky. Tieto pagáčiky sú presne tým jedlom, ktoré vám pripomenie detstvo a prenesie vás do čias keď ste pobehovali okolo starej mamy a čakali na jej dobroty.
Pravdupovediac tieto pagáčiky som ochutnala len pred niekoľkými rokmi. Keď ich babka upiekla prvýkrát zjedli sme ich na posedenie. A nie je tomu inak ani teraz. Vždy keď ich upečie len sa tak za nimi zapráši.
Teraz keď už žijem mimo domova, chcem si uchovať tieto jedlé spomienky a tak pečiem a varím to, čo mi domov pripomína. Babkine pagáčiky sú na povrchu chrumkavé a vo vnútri vás čaká zemiaková či kapustová plnka. Babka ich robí ako sa vraví "od oka", ale ja som suroviny odmerala presne aby ste si aj vy vedeli doma pripraviť túto mňamku.
Sú ozaj výborné, no aj napriek všetkým snahám nechutia tak ako od babky. Tú správnu chuť totiž dodávajú babkine vráskavé ruky a láskyplné srdiečko.




Potrebujeme (8 kusov - 4 kapustové a 4 zemiakové pagáče):

na plnku:
kyslú kapustu (asi tak 3 hrste)
3 zemiaky
1 cibuľu
kúsok masla
soľ

na cesto:
500 g polohrubej múky
väčšia štipka soli
1 ČL celej rasce
200 - 250 ml  vlažného plnotučného mlieka
1 žĺtok
1 sáčok sušeného droždia (7 g)
2 PL slnečnicového oleja

maslo a slnečnicový olej na potretie

Postup:

Najprv si pripravíme plnky, lebo musia vychladnúť. Zemiaky si očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Uvarené zemiaky zlejeme, rozpučíme ich na kašu. Na masle si dozlatista orestujeme cibuľku a primiešame ju k zemiakovej kaši. Podľa chuti osolíme.
Kapustu udusíme do mäkka (ja som ju dusila iba do polomäkka, lebo ju mám radšej chrumkavejšiu).
Na cesto si zmiešame všetky suroviny. Mlieko prilievame postupne až kým nám nevznikne hladké, nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Keď je cesto nakysnuté, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 častí.


Z každej vytvarujeme guľku.


Guľku roztlačíme a do stredu dáme zemiakovú kašu alebo udusenú kapustu (kapustu trochu vyžmýkajte).


Okraje postáčame do stredu, tak aby plnka bola úplne skrytá. Otočíme "zošitou" stranou nadol a vytvarujeme malý bochníček. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a bochník roztlačíme.


Pagáče potrieme olejom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C.
Asi po 10 minútach pagáče potrieme roztopeným maslom. Po ďalších 10 minútach ich znova potrieme. Pagáče pečieme až kým nezolatnú. Po vytiahnutí z rúry ich potrieme roztopeným maslom a necháme trochu vychladnúť. Pagáče podávame teplé alebo studené. 

A na koniec tak ako je zvykom, prikladám dobovú fotografiu a úslovie.


Zliechovská svadba, okolo roku 1925.

                                         "Kto nerád kapustu, to je mrcha gazda."









Menovky: , , , ,

35 36 37 38