01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Štvorzrnný chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Štvorzrnný chlieb

34





Po dlhej odmlke vám prinášam recept na chutný chlieb. Recept je z mojej novej knihy Chléb, ktorú som dostala ako vianočný darček od krstnej mamy. V knihe je množstvo tradičných aj netradičných chlebíkov. Myslela som si, že už sa o chleboch nemám čo nové naučiť, no mýlila som sa. Každá nová kniha ma posúva vpred. Nebolo to inak ani s touto a tak sa s vami chcem podeliť o tento jednoduchý recept na chlieb, pri príprave ktorého je použití kvások aj droždie zároveň.



Postup:

Vodu na vložku privedieme k varu. V miske zmiešame vločky so všetkými semienkami, zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame, prikryjeme a necháme bobtnať cca 2 hodiny.
Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, pridáme nabobtnané semienka, obe múky, soľ a kvások. Premiešame vareškou a keď sa nám všetko spojí, vyklopíme na pracovnú dosku a dobre premiesime (cca 5 minút).
Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať. Následne opäť premiesime, prikryjeme utierkou a necháme zas 10 minút odpočívať. Po 10 minútach opäť premiesime, vytvarujeme bochník, preložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
Po hodine keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dosku (netreba múčiť), vytvarujeme podlhovastý bochník (návod nájdete tu). Na dosku nasypeme sezamové semienka a bochník v nich vyváľame.
Bochník preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
Rúru si vyhrejeme na 240°C (hrejeme aj s plechom na spodku). Chlieb na vrchu narežeme, vložíme do dobre vyhriatej rúry, na spodný plech nalejeme pohár studenej vody a rýchlo zavrieme. Po 20 minútach stiahneme teplotu na 220°C a dopekáme ešte 30 minút alebo kým po poklopaní nepočujeme dutý zvuk.
Necháme vychladnúť na mriežke.

Menovky: , , ,

35 36 37 38