01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Tekvicovo-šošovicové taštičky 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Tekvicovo-šošovicové taštičky

34
Určite sa vám niekde doma povaľuje kúsok tekvice a aj šošovica. Stačí vám ešte zopár surovín a skvelá výživná večera je na svete.


Potrebujeme:

na cesto:
150 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
150 g hladke špaldovej múky
150 g studeného masla
štipka soli
8 - 10 polievkových lyžíc studenej vody

na náplň:
1 malá cibuľa
1 malá mrkva
1/2 stopky stonkového zeleru
1 strúčik cesnaku
100 g šošovice
250 g maslovej tekvice
300 ml  vody
1 bobkový list
sušený tymián
mleté čierne korenie
soľ
olivový olej
2 ČL balzamikového octu
2 ČL dijonskej horčice



Postup: 

Najprv si pripravíme náplň pretože predtým ako ňou naplníme taštičky musí vychladnúť.
Cibuľu, zeler a mrkvu nakrájame na drobno. Na veľkej panvici zohrejeme olivový olej (asi 1 PL) a pridáme nakrájanú zeleninu, osolím, okoreníme. Na miernom plameni restujeme kým zelenina nie je takmer mäkká. Následne pridáme na drobno nakrájaný cesnak a ešte chvíľu restujeme do úplneho zmäknutia. Pridáme opláchnutú šošovicu, bobkový list, poprášime sušeným tymiánom a zalejeme vodou. Prikryjeme, privedieme k varu a varime kým šošovica nie je takmer mäkká. Potom pridáme tekvicu nakrájanú na malé kocky, osolíme a ak je potrebné podlejeme ešte trochou vody. Prikryjeme a dusíme do mäkka. Ak je už zelenina mäkká, ale ostalo vám tam trocha vody, jednoducho panvicu odokryte a nechajte vodu vypariť. Napokon primiešame horčicu a balzamikový ocot. Odstavíme a ak je potrebné ešte dochutíme.
Kým nám bude zeleninová zmes chladnúť pripravíme si cesto.
Zmiešame múku, soľ a maslo. Keď maslo zapracujeme do múky postupne pridávame vodu po lyžiciach. Vypracujeme hladké cesto.

Pracovnú dosku si dobre pomúčime, cesto rukou roztlačíme do obdĺžnika a vyvaľkáme od seba asi na 1 cm. Hornú tretinu cesta preložíme k sebe a spodnú preložíme na to. Cesto otočíme o 90 stupňov, opäť vyvaľkáme smerom od seba a preložíme tak ako po prvý raz. Takto to urobíme ešte 5 krát. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút odpočívať.
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kruhy podľa taniera s priemerom 18 - 20 cm. Okraje cesta potrieme vodou, náplň položíme na jednu polovicu kruhu, druhú preložíme cez náplň a okraje dobre pritlačíme. Taštičky potrieme vajcom a urobíme do nich zárez aby mala kadiaľ unikať para.


Taštičky pečieme pri 190 °C cca 30 minút kým nezozlatnú.
Podávame teplé alebo studené napríklad s rukolovo - čakankovým šalátom (rukola, červená čakanka, štipľavá paprika, kápia, mrkva, balzamikový ocot, olej, soľ, korenie, bylinky)



Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38