01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Ako si dopriať domáce pečivo počas pracovného týždňa..... 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Ako si dopriať domáce pečivo počas pracovného týždňa.....

34
Pečiete si doma pečivo? Iba cez víkend lebo cez týždeň na to nemáte čas? Tento článok vás možno presvedčí, že na domáce pečivo je čas vždy! Mne sa to možno hovorí ľahko, lebo som študentka a mám viac voľného času, no verte mi, že aj ja mám veľa povinností, ktoré musím stíhať. Avšak ak pracujete od rána do neskorého poobedia môže sa vám príprava domáceho pečiva zdať časovo náročná. Našťastie existujú spôsoby ako si predpripraviť cesto či recepty na rýchlo hotové pečivo.
Pečivo, ktorého príprava vám nezaberie veľa času môže byť nekysnuté, kysnuté pomocou droždia a dokonca aj kváskové. Všetky spôsoby však potrebujú správne načasovanie. Do prípravy musíte zarátať samotnú prípravu (výrobu cesta), pri kysnutých dobu kysnutia, dobu pečenia a samozrejme chladnutie. Takto to vyzerá ako zložitý dlhotrvajúci proces, no časom keď prídete na ten správny spôsob ako na to, bude to pre vás jednoduchá záležitosť, ktorej denne venujete iba pár minút.

NEKYSNUTÉ PEČIVO

Existujú dva spôsoby ako pripraviť nekysnuté pečivo, a to pomocou prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny.

PIADINA - taliansky plochý chlieb, ktorý je možné naplniť čímkoľvek či len tak ujedať ho ku šalátu. Príprava nie je časovo náročná. Jednoducho zmiešate všetky suroviny, cesto necháte odpočinúť 30 minút v chlade a tvarujete placky, ktoré pečiete na panvici a jete ich teplé. Recept na piadinu nájdete u mňa na blogu.

ÍRSKY CHLIEB - ide o sódový chlieb, teda sa do cesta nepridáva droždie, ale sóda bikarbóna. Na internete je množstvo receptov, no základ je takmer vždy ten istý - múka, soľ, sóda bikarbóna a voda či cmar. Všetky suroviny spolu zmiešame, vytvarujeme bochník a ihneď pečieme. Mne osobne tento chlieb nechutí, ale poznám mnoho ľudí, ktorý ho obľubujú, takže určite ho vyskúšajte a posúďte sami.

CHLIEB S PRÁŠKOM DO PEČIVA - ak sa vyskytne situácia, že už náhodou nemáme pečivo, pečiem tento chlieb s práškom do pečiva. Je veľmi jednoduchý. Príprava je rovnaká ako pri írskom chlebe. Rada však experimentujem a vždy mu dám inú príchuť. Recept na takýto chlieb nájdete tu.

Trochu som pátrala po internete aby som vám priniesla čo najviac receptov či tipov na rýchle pečivo. Medzi tie nekysnuté patria napríklad lákavo vyzerajúce ražno-pohánkové rožky turecké plnené pagáče či nekysnutý celozrnný chlieb.

KYSNUTÉ PEČIVO S DROŽDÍM

Áno, aj kysnuté pečivo nemusí byť časovo náročné. Jediné čo však potrebujete je pripraviť si ho deň vopred a keď prídete domov z práce iba ho dáte do rúry a o hodinu a pol si už môžete na ňom pochutnávať. Možnože vám to aj tak znie časovo náročné a poviete si: "To mám každý deň čakať hodinu a pol kým sa najem?" Ak si jeden deň pečivo upečiete určite ho nezjete a vydrží vám na ďalší deň či dva, takže zbytočnej záťaže a trápenia sa báť nemusíte.

PIZZA CESTO- pizzu pozná každý a aj takmer každý ju miluje. Takže skôr ako vytočíte číslo a zavoláte si donášku pripravte si pizzu! Teda deň vopred zamieste cesto, odložte ho na noc do chladničky a na ďalší deň stačí pizzu vytvarovať, kysnúť už nemusí a za 10 minút ju máte hotovú. Recept na výbornú chrumkavú pizzu nájdete u mňa na blogu. Pizzové cesto je však veľmi variabilné a môžete z neho upiecť aj napríklad pizza tyčinky, ktoré sú vhodné ku šalátu či polievke. Takto vopred pripravené cesto vám v chladničke vydrží asi 3 dni, takže si pizzu môžete dopriať aj každý deň.

KNäCKEBROT - knäckebrot určite poznajú všetci vyznávači zdravej výživy. Chrumkavý chlieb, ktorý si viete pripraviť aj doma. Cesto potrebuje kysnúť iba 30 minút a je upečené za 10 minút. Recept nájdete aj u mňa na blogu, ale existuje množstvo receptov na internete.

CHLIEB - spôsobov ako si časovo nenáročne pripraviť chlieb s droždím existuje niekoľko. Jednou z možností je cesto zamiesiť večer vopred a vložiť do chladničky. Na ďalší deň ho stačí vytvarovať do požadovaného tvaru, nechať odpočívať asi 40 minút (závisí od receptu, niekedy to nie je potrebné) a môžete ho rovno piecť.
Ďalším spôsobom je zamiesiť cesto, nechať ho vykysnúť, rozdeliť na jednotlivé časti (podľa potreby) a vložiť do mrazničky. Takto vám cesto vydrží až 1 mesiac. Deň pre použitím ho vyberte z mrazničky a dajte do chladničky, následne vytvarujte bochník, nechajte ho hodinu stáť a pečte. Avšak takýto spôsob sa veľmi neodporúča. Lepšie je ak chlieb upečiete, necháte vychladnúť, vložíte do mrazničky a potom ho rozpečiete v rúre a je ako čerstvý. Prípadne takto upečený chlieb nakrájajte na plátky a zakaždým si vyberte požadované množstvo a pripravte z neho hrianky.

V podstate platí, že chlad spomaľuje aktivitu droždia, takže ak si deň/večer vopred pripravíte cesto, vložíte ho do chladničky, tak si na ďalší deň môžete upiecť čerstvé domáce pečivo bez zbytočného kysnutia.

KVÁSKOVÝ CHLIEB - v súčastnosti je veľkým hitom piecť kváskové pečivo. Aj ja ho rada pečiem, lebo jeho chuť a vôňa je nezameniteľná, avšak vždy na to nemám čas lebo je to časovo náročnejšie. Existuje však spôsob ako si ho dopriať aj počas týždňa. V podstate princíp je podobný ako pri pečive s droždím, avšak pred uložením cesta do chladničky je potrebné ho niekoľkokrát premiesiť a následne nechať kysnúť asi 1 hodinu. Takto vykysnuté cesto vytvarujeme a vložíme do chladničky na 14 - 15 hodín. Chlieb ihneď pečieme vo vyhriatej rúre (takto sa napríklad pečie rustikálny taliansky chlieb).

Možno vám tieto návody prídu ako zbytočné a náročné, ale ak raz začnete s plánovaným pečením pečiva, prídete na to, že je to skutočne jednoduché a že kupovať pečivo v obchode už nemá zmysel.



Menovky: ,

35 36 37 38