01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Pomarančovo-rumový koláč s kardamónom 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Pomarančovo-rumový koláč s kardamónom

34
Inšpiráciu na koláč som našla na zahraničnom blogu A Thousand Threads a môžem povedať, že je to najvoňavejší koláč aký som kedy upiekla.
Kombinácia korenia, rumu a pomarančov sa perfektne hodí do týchto zasnežených dní. Zahreje i pohladí po duši :).



Pôvodný recept obsahuje grepy namiesto pomarančov, no tie som nezhonala (a pomaranče mám aj tak radšej). Recept som si trochu upravila, lebo množstvo cukru, ktoré uvádza pôvodný recept naznačuje, že by to bolo sladké tak, že by sa vám zalepila.......pusa.

Potrebné suroviny (okrúhla tortová forma s priemerom cca 25 cm):

na cesto:
1 hrnček celozrnnej špaldovej múky
2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
1/4 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
240 g zmäknutého masla
1 hrnček trstinového cukru
6 vajec od sliepočiek z voľného chovu (izbovej teploty)
dreň z 1 vanilkového lusku
1 ČL mletého kardamónu (celé tobolky kúpite v Marks and Spencer, vyberte z nich čierne jadierka a rozdrvte ich v mažiari)
1 hrnček cmaru izbovej teploty

na sirup:
1 PL trstinového cukru
1 cm kúsok masla
šťava z 1 pomaranča
1 ČL mletého kardamónu
na špičku noža vanilkového prášku alebo vanilkovej drene
1/3 hrnčeka kvalitného tmavého rumu z trstinovej melasy

na glazúru:
3 PL práškového cukru
2 tenké plátky masla
2 PL pomarančovej šťavy
kôra z 1 celého BIO pomaranča

maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy

Postup:

Zmiešame oba druhy múky, soľ, sódu bikarbónu.
V druhej miske vymiešame maslo s cukrom, vanilkou a kardamónom. Pridáme vajcia a opäť prešľaháme. Napokon pridáme suchú zmes a cmar a všetko dobre vymiešame.
Formu si vymažeme maslom a vysypeme strúhankou a vlejeme do nej cesto. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160°C a pečieme 60 - 90 minút (prvých 60 minút neotvárame, urobíme test špajdľou, ak je suchá koláč je upečený).
Kým sa nám koláč pečie pripravíme si sirup. V hrnci na miernom plameni zohrejeme pomarančovú šťavu s kardamónom, cukrom a maslom až kým sa všetko nerozpustí. Odstavíme. Keď zmes vychladne pridáme vanilku a rum.
Po upečení ešte teplý koláč poprepichujeme špajdľou a polejeme sirupom (vždy nalejeme trochu, počkáme kým sirup vsiakne a takto pokračujeme až kým sirup nespotrebujeme).
Keď rozlejeme všetok sirup pripravíme si glazúru. Práškový cukor, maslo, šťavu a kôru z pomaranča dáme zohrievať na mierny plameň až kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme a ešte teplou glazúrou polejeme teplý koláč.


Menovky: , ,

35 36 37 38