01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Rubrika: Knižné novinky vol. III 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Rubrika: Knižné novinky vol. III

34
Kuchárskych kníh je nespočetne veľa. Každý mesiac sa publikujú nové a nové. Niektoré z nich zapadnú prachom v kníhkupectvách, iné sa vynímajú na polici gazdinky a na niektoré sa úplne zabudne. No sú aj také, ktoré by mal vlastniť každý domáci kuchár. A preto vám prinášam prehľad tých najnovších a možno aj najlepších, ktoré za posledný mesiac uzreli svetlo sveta či tie, ktoré sa čoskoro objavia na pultoch kníhkupectiev.



1. Květinová kuchařka (Jana Vlková, vydavateľstvo SMARTPRESS, 2015, cca 20 eur)
Autorka knihy, Jana Vlková, vyštudovala ekológiu. V zime usporiadala niekoľko prednášok a seminárov o jedlých kvetoch. Kniha v sebe spája sprievodcu, ktorý vám poradí kam a kedy sa na zber kvetov vydať či ktorým kvetom sa vyhnúť a receptára na polievky, šaláty či dezerty, ktorých súčasťou sú jedlé kvety. Každý recept je doplnený  farebnou fotografiou. V Českej republike kniha vychádza 19. februára a 5. marca na Slovensku.

2. The Violet Bakery (Clair Ptak, vydavateľstvo SQUARE PEG, 2015, 20 - 30 eur)
Kniha The Violet Bakery je dielom majiteľky rovnomennej londýnskej pekárne, Clair Ptak. Táto kniha ponúka recepty na klasické i netradičné koláče či dezerty pripravené zo zdravých surovín ako je celozrnná múka, nerafinovaný cukor či rôzne druhy olejov. Kniha je rozdelená do kapitol ako Ráno, Obed, Čas na čaj, Dezerty a Párty, Párty. V knihe je viac ako 100 receptov, ktoré sú doplnené farebnými fotografiami. Kniha vychádza 12. marca a je dostupná na stránke amazon.com alebo bookdepository.com.

3. Šaláty s láskou (David Bez, vydavateľstvo Slovart, 2015, 13 - 17 eur)
Kniha šaláty s láskou ponúka recept na šalát na každý pracovný deň, teda 260 receptov. Autor sa snaží ukázať, že pracovný obed nemusí byť iba sendvič či cestoviny, ktoré si kúpite cez ulicu, ale môže to byť aj zdravé, ľahké jedlo. Ponúka recepty na vegetariánske, mäsové či vegánske šaláty, ktoré si môžete pripraviť v každom ročnom období. Autor recepty sám ochutnal, vylepšil, takže úspech by mal byť zaručený. Kniha bola publikovaná 28. januára.

4. Mastering Pasta: The Art and Practice of Handmade Pasta, Gnocchi, and Risotto (Marc Vetri, vydavatestvo TEN SPEED PRESS, 2015, 30 - 35 eur)
Ako už názov napovedá, táto kniha je doslova kurzom, ktorý vás naučí ako správne pripraviť, uvariť či vytvarovať rôzne druhy cestovín. Naučí vás, ktoré omáčky sa na aké cestoviny najlepšie hodia, ako ich najlepšie uskladniť. Skrátka pozdvihne vašu úroveň prípravy cestovín na vyšší level, level profesionála. Kniha vychádza 26. marca a bude dostupná na stránke amazon.com a bookdepository.com.

5. Domácí klíčky (Rita Galchusová, vydavateľstvo Slovart, 2015, 12 - 13 eur)
Táto kniha je podrobným návodom k domácemu nakličovaniu po celý rok. Autorka sa problematike nakličovaniu semien zaoberá už dlhé roky. Rita vás v tejto knihe naučí ako správne nakličovať, akú nádobu zvoliť, vysvetlí vám prečo sú klíčky také zdravé a poradí kde ich použiť. Kniha bola publikovaná 5. februára.

6. Rozprávky do chrumkava prepečené - Story Bakery, 2. vydanie (Zuzana Boďová, vydavateľstvo Erad, 2014, 8 - 11 eur)
Táto kniha nie je kuchárska, ale rozprávková, no motív jej príbehov, resp. prostredie kde sa odohrávajú ma zaujal natoľko, že ju musím sem zaradiť. Kniha obsahuje 31 príbehov, ktoré sa odohrávajú v pekárni, kde pekár s pekárkou vypekajú chlebíky, koláče, pagáče či posúchy. Prečítala som si ju jednu ukážku a hneď ma zaujala. Jeden z príbehov je o pekárovi z dolného konca, ktorý sa posmieval tomu z horného konca a tvrdil, že upečie viac chlebov ako on. Nakoniec vysvitlo, že pekár z dolného konca pečie preto také množstvo chleba, lebo používa zmrazené polotovary. Sú to vtipné, poučné príbehy, ktoré sú písané aj v angličtine. Druhé vydanie tejto skvostnej knihy vychádza 15. februára.



Menovky:

35 36 37 38