01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Domáci pekár: Odporúčaná literatúra a inšpiratívne stránky 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Domáci pekár: Odporúčaná literatúra a inšpiratívne stránky

34


Na mojom blogu vzniká nová rubrika s názvom Domáci pekár. Jej cieľom bude informovať, učiť či poskytovať rady a nápady pre domácich pekárov, ktorých, tak ako mňa, úplne posadla vášeň pečenia domáceho pečiva. V jednotlivých príspevkoch sa budem snažiť poskytnúť čo najviac informácií a ak budete mať nejaké otázky, kľudne ich napíšte do komentára a ak budem vedieť odpoviem. Do tejto rubriky zapadá aj článok, ktorý som písala nedávno – Ako si dopriať domáce pečivo počas pracovného týždňa. Nevedela som sa rozhodnúť čím začať ako prvým - múkami, kváskom, tvarovaním či miesením? Nakoniec som sa rozhodla, že to začnem "pekne od podlahy", pretože každý kto chce piecť potrebuje zdroj inšpirácií, návodov a receptov, a preto som sa rozhodla, že prvý článok bude o pekárskej literatúre, ktorú mám a ktorá je veľmi užitočná a takisto uvediem rôzne internetové stránky či iné zdroje odkiaľ čerpám nápady pri svojom domácom pekárskom dobrodružstve.


KNIHY

v slovenskom a českom jazyku
Bible domáciho pečení (R.L. Beranbaumová) - je to naozaj biblia, pretože neobsahuje iba recepty, ale je skvelým pomocníkom pre všetkých začínajúcich aj pokročilých domácich pekárov. Autorka vysvetľuje ako najlepšie pripraviť kysnuté cesto, píše o rôznych druhoch kvásku, detailne sa venuje droždiu, o tom ako správne miesiť cesto na chlieb (či už ručne alebo v robote), základnému tvarovaniu pečiva či narezávaniu. Čitateľ sa dozvedá o procesoch aké sa dejú, keď chlieb vloží do rúry, o tom aké dôležité je chladnutie a napokon aj skladovanie pečiva. Kniha je skvelým sprievodcom vo svete múk, sladidiel a obsahuje prehľad nástrojov, ktoré by mal domáci pekár mať. Kniha obsahuje recepty nielen na chlieb a pečivo (aj kváskové), ale aj na muffiny, sušienky či sladké chleby. Kniha obsahuje málo fotografíí, no niektoré recepty sú doplnené ilustráciami.

Domáci chlieb (E. Hadjiandreou) - knihu mám v anglickom origináli. Je skvelým pomocníkom pre začínajúcich domácich pekárov. Veľkou výhodou je, že bežného domáceho pekára nezaťažuje tradičným prekladaním cesta či inými zložitejšími technikami, ktoré sa využívajú pri pečení pečíva. Recepty sú jednoduché a vždy sa vydaria. V úvode knihy sú stručne opísané procesy ako miesenie, kysnutie a pečenie. Kniha obsahuje recepty na chleby s droždím aj bez neho, kváskové chleby a napokon aj recepty na sladké pečivo. Všetky recepty sú doprevádzané farebnými fotografiami, ktoré napomáhajú pri sledovaní hustoty cesta či správnemu tvarovaniu.

Chléb (B. Armbrust) - kniha je veľmi pekne spracovaná, obsahuje zaujímavé recepty. Väčšina chlebov je zarobená s kváskom a aj droždím. Knihu by som však odporúčala už pokročilejším pekárom, ale nie preto, žeby boli recepty náročné, práve naopak, ale preto, že doba kysnutia uvedená v receptoch je podľa mňa príliš krátka a tomu, kto nemá skúsenosti s pečením sa môže stať, že chleby nebudú dobre nakysnuté a pri pečení prasknú či nebudú nadýchané.

500 pizze, chleby, posúchy (R. Baugniet) - táto kniha obsahuje viac receptov na pizzu ako na tradičné chleby. V podstate obsahuje recepty na pizzu, rôzne placky od Afriky až po Indiu a zopár sladkých receptov. Ak hľadáte recepty na tradičný chlieb, ako ho poznáme my, tu sa ich nedočkáte. V receptoch sú taktiež uvedené niektoré suroviny, ktoré u nás zoženiete ťažko (ako napríklad múka masa harina). Kniha je vhodná pre pekárov, ktorý sa chcú naučiť piecť dobrú pizzu a chlebové prílohy k rôznym exotickým jedlám (napríklad pita placky, poppadum či injera).

v anglickom jazyku
Della Fattoria Bread (K. Weber)  - kniha obsahuje veľa vlastných príbehov autorky, ktorá popisuje ako sa dostala k pečeniu, vybudovaniu vlastnej pekárne či popisuje rôzne zážitky čo môže byť vcelku rušivé a únavné. Kniha obsahuje recepty na chleby s droždím, prefermentami a aj s kváskom či recepty s chlebom. Bohužiaľ je koncipovaná tak, že autorka uvádza recept na základné cesto a ďalšie dva recepty na chlieb so samostatným názvom iba majú iný tvar a ráta sa to ako dva recepty, takže v skutočnosti v tejto knihe nájdete menej receptov ako je uvedených na obale (63). Napriek tomu je skvelým pomocníkom aj pre začínajúcich pekárov, pretože obsahuje presné návody tvarovania či prekladania cesta (aj s farebnými fotografiami) a chlieb podľa receptov z tejto knihy sa vždy vydarí a je nadýchaný.

Baking Artisan Bread (C. Hitz) - kniha je veľmi dobre spracovaná. Obsahuje veľa technických informácií, ktoré sú vždy doplnené farebnou fotografiou. Vďaka knihe sa naučíte tvarovať rôzne tvary pečiva či zistíte ako správne narezať bagetu a kedy je správne upečená. Veľmi dobrý obrazový materiál, ktorý pomôže aj domácim pekárom, ktorý neovládajú angličtinu. Neobsahuje recepty na kváskový chlieb, ale zväčša sú to recepty s prefermentami (biga, poolish) či na sladké pečivo.

Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes (J. Hamelman) - veľké množstvo technických informácií a údajov, ktoré sú vhodné pre domácich pekárov, ktorý chcú doviesť svoje remeslo až k dokonalosti. Kniha obsahuje množstvo receptov na chleby s prefermentami či kváskom či sladké pečivo. Kniha obsahuje veľa ilustrácií, vďaka ktorým sa naučíte tvarovať rôzne druhy pečiva. Nevýhodou je, že recepty sú nastavené na prípravu veľkého množstva pečiva, ktoré bežný domáci pekár nemá šancu spotrebovať (napr. 8 kg múky), takže je potrebné recepty si prispôsobiť na domáce podmienky. Na konci knihy je obrazová príloha (pri jednotlivých receptoch sa fotografie nenachádzajú).

Ďalšie knihy, ktoré môžu byť užitočné sú napríklad Artisan Bread in Five Minutes a Day (recepty nastavené tak, aby ste si chlieb moli upiecť každý deň bez zbytočného plytvania vašim časom), Peter Reinhart's Artisan Breads Every Day (Peter Reinhart je významnou postavou a veľkým vzorom väčšiny domácich pekárov a každá jeho kniha je skvost) či The River Cottage Bread Book (obsahuje jednoduché recepty, vhodná aj pre začiatočníkov). Existuje množstvo kníh, každý si nájde tu svoju. Toto sú tie, ktoré mám a každá z nich pre mňa niečo znamená a dala mi čosi iné, čosi iné ma naučila, každá jedna z nich ma inšpiruje a nakopáva :).

INTERNETOVÉ INŠPIRÁCIE 

Maškrtnica -http://www.maskrtnica.cz/
Motýlia Vareška - http://nasavareska.blogspot.sk/
Artisan Bread in Five - http://www.artisanbreadinfive.com/
Bread Therapy - https://mybreadtherapy.wordpress.com/
Josey Baker Bread - https://joseybakerbread.wordpress.com/
Tartine Bread Experiment - http://tartine-bread.blogspot.sk/
Karen's Kitchen Stories - http://www.karenskitchenstories.com/

skupiny a stránky na FB 
Pečem peceň - https://www.facebook.com/groups/386548024763970/?fref=ts
Artisan Bread Bakers - https://www.facebook.com/groups/ArtisanBakers/?fref=ts
Bread Magazine - https://www.facebook.com/interested.bread?fref=ts
Bread Experience - https://www.facebook.com/breadexperience?fref=ts

kanály na Youtube
BreadHitz - https://www.youtube.com/user/breadhitz/videos
Rose Levy Beranbaum - https://www.youtube.com/user/bakingwithrose/videos

Ak viete o iných internetových stránkach či poznáte dobré knihy o pečení chleba napíšte ich názov a odkaz na ne do komentárov :).



Menovky: ,

35 36 37 38