01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Medvedí cesnak 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Medvedí cesnak

34
Sezóna jarnej bylinky, medvedieho cesnaku, je už tu!


Medvedí cesnak (Allium ursinum) sa označuje ako "cesnak medveďov", keďže je obľúbenou pochúťkou medveďov, ktoré sa prebúdzajú zo zimného spánku. Medvedí cesnak rastie divo v takmer celej Európe, ale je možné si ho aj vypestovať. Obľubuje vlhkú pôdu. Listy a kvety sa zbierajú v marci až apríli a v septembri sa zbiera cibuľa. Najčastejšie sa využívajú jeho listy, ktoré majú príjemnú cesnakovú chuť, no i jeho cibuľa je jedlá. Medvedí cesnak má mnoho priaznivých účinkov na naše zdravie - znižuje krvný tlak, je antiseptický, má čistiace účinky, no využíva sa aj pri kožných ochoreniach či zle hojacich ranách, kedy sa používa tinktúra či sa prikladajú samotné listy. Medvedí cesnak má však aj široké využitie v kuchyni. Mal by sa používať čerstvý, pretože varením stráca svoje účinky.

Na internete so pátrala ako ho najlepšie zúžitkovať a našla som niekoľko receptov a tipov, o ktoré sa s vami podelím.

LEN TAK S CHLEBÍKOM A MASLOM

ZMRAZIŤ - buď môžete zmraziť listy v celku alebo ich nakrájať a zmraziť s olivovým olejom (kocky)

PESTO - pesto z medvedieho cesnaku je jedným z najčastejších receptov, ktoré na internete nájdete. Pesto pripravíte jednoducho - medvedí cesnak, semienka (napríklad slnečnica, tekvicové jadierka, píniové oriešky), olivový olej, soľ, parmezán a môžete pridať aj citrónovú šťavu či kôru.

MASLO - ďalším skvelým spôsobom ako uchovať medvedí cesnak je pripraviť z neho maslo. Maslo necháte zmäknúť, vmiešate doň nadrobno nakrájaný medvedí cesnak a dáte do mrazničky. Skvelé na rybu, steaky či na chlebík.

MEDVEDÍ CESNAK V OLIVOVOM OLEJI - medvedi cesnak rozmixujete s olivovým olejom (pomer 1:1) a štipkou soli  a uložíte do chladničky. Je potrebné spotrebovať ho behom jedného týždňa.

HUMMUS - cuketu rozmixujete s medvedím cesnakom, pridáte tahini, soľ, citrónovú šťavu a rímsku rascu.

EXTRAKT - listy zalejeme vodkou, uzavrieme a odložíme na tmavé miesto na dva týždne, precedíme a užívame vnútorne, ale aj na vonkajšie problémy

ŠŤAVA - listy môžete odšťaviť a šťavu uchovávať v chladničke.

LIEČIVÉ VÍNO - listy povaríme v bielom víne, osladíme a užívame po dúškoch.

CESTOVINY - listy medvedieho cesnaku môžete zapracovať do cesta pri výrobe domácich cestovín (http://www.lapetit.sk/cestoviny-s-medvedim-cesnakom/)

Ak neplánujete cesnak hneď zúžitkovať môžete ho istú dobu uchovávať v chladničke len tak. Stačí ak stonky zabalíte do mokrej servítky, obalíte igelitovým sáčkom a dáte do chlaničky. Takto by vám mal cesnak vydržať zopár dní čerstvý.


Ako zvyknete konzumovať a skladovať medvedí cesnak vy? :)






Menovky: ,

35 36 37 38