01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Židovský chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Židovský chlieb

34
Už som naplno zabehnutá v práci, mám málo času na seba, manžela či domácnosť, no konečne som si našla aspoň chvíľu na to, aby som upiekla pravý domáci chlieb. Recept mám zo svojej obľúbenej knihy Bible domácího pečení. Chlebík je chuťovo úžasný, má pravú chlebovú chuť aj keď bez tradičného kvásku. Príprava je trochu časovo náročnejšia, no to čakanie stojí za to! :)


Potrebujeme:

penový kvások
117 g špaldovej chlebovej múky
95 g ražnej chlebovej múky
2 g sušeného droždia
19 g trstinového cukru
354 g vlažnej vody

cesto
351 g špaldovej chlebovej múky
2 g sušeného droždia
14 g celej rasce
12 g soli
1/2 PL olivového oleja

kukuričná múka na poprášenie


Postup:

Najprv si pripravíme penový kvások. Zmiešame všetky prísady a vareškou dobre premiešame. Následne si zmiešame všetky prísady na cesto a touto zmesou posypeme penový kvások. Prikryjeme a necháme stáť 4 hodiny (počas toho sa penový kvások prederie cez múčnu perinku :)).
Po 4 hodinách vypracujeme cesto, vyklopíme na pomúčenú dosku a dobre vymiesime. Misku vymažeme olejom a cesto do nej vložíme. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, trochu ho sploštíme a necháme odpočívať asi 10 minút. Následne vytvarujeme bochník a dáme na plech vyložený papierom na pečenie, poprášime ho kukuričnou múkou, prikryjeme a necháme kysnúť asi 30 - 45 minút, kým opäť nenakysne.
Medzitým si rúru vyhrejeme na 230 stupňov, na jej spodok dáme plech.
Chlieb pred vložením do rúry narežeme, vložíme do vyhriatej rúry, na spodný plech nalejeme pohár studenej vody a rýchlo zavrieme. Po 15 minútach teplotu stiahneme na 200 stupňov a dopekáme asi 40 minút. Chlieb je správne upečený ak po poklopaní počujeme dutý zvuk. 
A ak náhodou naňho pozabudnete ako ja, budete mať krásne sfarbenú kôrku :).



Menovky: , ,

35 36 37 38