01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Celozrnný pohánkový koláč so slivkami (bezlepkový, bez laktózy) 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Celozrnný pohánkový koláč so slivkami (bezlepkový, bez laktózy)

34
Inšpirovala som sa lepkovým koláčikom, no trochu som poupravila recept a vznikla jeho zdravá bezlepková verzia :).


Potrebujeme: 

4 vajcia od sliepočiek z voľného chovu
4 PL svetlého muscovado cukru
2 PL slnečnicového oleja
100 ml rastlinného mlieka (použila som sójové)
130 g celozrnnej pohánkovej múky
20 g hladkej pohánkovej múky
40 g pohánkových vločiek
2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL psyllia 
štipka soli
slivky
trstinový cukor a plátky mandlí na posypanie

Postup:

Oddelíme žĺtka od bielok. Ku žĺtkam pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Potom pridáme olej, mlieko a dobre prešľaháme.
V druhej miske zmiešame múky, sódu bikarbónu, vločky a psyllium. Suchú zmes po lyžiciach pridávame k mokrej a dobre prešľaháme.
K bielkam pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme na menší plech vyložený papierom na pečenie. Na vrch poukladáme slivky zbavené kôstok, posypeme cukrom a mandľami.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 30 minút.



Menovky: , , , , ,

35 36 37 38