01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Jablkovo-brusnicová pizza 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Jablkovo-brusnicová pizza

34
Vždy keď som na jedálnom lístku videla názov Sladká pizza, skrútila som nos a len som sa čudovala ako toto môže niekoho napadnúť a ako to môže vôbec niekomu chutiť. Je to preto, lebo pizzu milujem tradičnú slanú - s paradajkami, syrom a šunkou. Lenže varenie a pečenie je o tom, skúšať nové veci a tak som sa odhodlala a upiekla jej sladkú verziu. A vôbec neľutujem, ba naopak je to odteraz moja druhá najobľúbenejšia pizza :).  A nebojte sa zvláštnej chute. V podstate to je tenký kysnutý koláč so sladkými jabĺčkami, brusnicami a čokoládou - jednoducho mňamka ! :)


Potrebujeme:

na cesto:
100 g hladkej špaldovej múky bielej
137 g hladkej špaldovej múky celozrnnej
1/2 ČL trstinového cukru
1/2 ČL sušeného droždia
1/2 ČL soli
1 ČL olivového oleja
115 g vlažnej vody 

na plnku:
3 - 4 stredné jablká (podľa veľkosti)
brusnicový džem (najlepšie s kúskami brusníc)
3 PL trstinového cukru
šťava z 1/2 citróna
25 g roztopeného masla
1 Čl mletej škorice
čokoládová poleva (horká čokoláda rozpustená vo vodnom kúpeli s kúskom masla a trochou mlieka)

Postup:

Obe múky zmiešame s cukrom, droždím a soľou. Pridáme olej a vodu a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 3 hodiny.
Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na menšie kocky. Zmiešame s cukrom, škoricou, maslom a citrónovou šťavou.
Vykysnuté cesto vytvarujeme do kruhu, dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto potrieme brusnicovým džemom, na vrch poukladáme ochutené jablká a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 230 stupňov. Pečieme cca 15 - 20 minút kým nám nezozlatne.
Po vytiahnutí z rúry necháme trochu vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou.
Podávame teplú.


Menovky: , , , ,

35 36 37 38