01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Celozrnný jablkový koláč s tymiánom a estragónom 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Celozrnný jablkový koláč s tymiánom a estragónom

34
Ak som niekde na výlete v zahraničí (čo sa nestáva často, lebo milujem Slovensko a Čechy) tak si rada kúpim nejaký suvenír. Poslednú dobu sú to kuchárske časopisy. Zatiaľ mám len dva zahraničné (chorvátsky a poľský). Tieto dva jazyky sú našej slovenčine veľmi blízke a tak pri čítaní receptu nepotrebujem slovník a navyše sa aj trochu zasmejem napr. ak "dodajemy jajko". Prinášam vám recept z poľského časopisu na krajanku z tymiankiem, ktorý som si samozrejme upravila :).



Potrebujeme: 

na cesto
150 g celozrnnej pšeničnej múky
100 g kukuričnej múky
50 g trstinového cukru
štipka soli
150 g studeného masla
1 vajce od šťastných sliepočiek z voľného chovu
3 PL studenej vody

na plnku
cca 1 kg jabĺk
2 PL medu (použila som medovicový)
dreň z vanilkového lusku
sušený tymián
sušený estragón
trochu masla
mandľové lupienky
černicový džem (alebo iný podľa chuti)

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Zmiešame obe múky s cukrom, pridáme štipku soli, maslo nakrájané na kocky a prstami dobe zapracujeme. Nakoniec pridáme vajce a vodu. Vypracujeme hladké cesto, vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 1 hodinu.
Medzitým si jablká očistíme, zbavíme jaderníka, nakrájame na kocky. Do hrnca dáme kúsok maslo, pridáme jablká, med, vanilku a dusíme (bez pokrievky) s občasným miešaním kým jablká nezmäknú. Odstavíme a pridáme trochu sušeného tymiánu a estragónu.
Vychladené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, dáme na menší plech vyložený papierom na pečenie (alebo do okrúhlej formy), okraje necháme trochu vyššie, prípadne diery zaplátame cestom. Odložíme do chladničky ešte asi na 20 minút.
Na cesto rozotrieme obľúbený džem, poukladáme udusené jablká, okraje zahneme dovnútra na plnku, posypeme mandľovými plátkami a pečieme pri 175 stupňoch cca 50 minút.



Menovky: , ,

35 36 37 38