01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Vločkový pivný chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Vločkový pivný chlieb

34
Tento chlebík som piekla už dávnejšie, no až teraz mi vyšiel čas spísať recept. Recept je z mojej obľúbenej knihy Chléb (B. Armbrust). Vločkový pivný chlieb je zčasti kváskový, zarábaný pivom a neskutočne mäkký aj niekoľko dní po upečení. Tak hor sa do pečenia! :)


Potrebujeme:

330 g piva
200 g vločiek (použila som mix ražných a ovsených)
10 g sušeného droždia
300 g vody
75 g aktivovaného ražného kvásku
300 g špaldovej hladkej múky
200 g ražnej chlebovej múky
1 ČL soli

Postup:

Pivo zohrejeme a zalejeme ním vločky, prikryjeme a necháme bobtnať 2 hodiny až pokým sa celé pivo nevsiakne.
Droždie rozpustíme vo vlažnej vode a zmiešame s kváskom. V druhej miske zmiešame obe múky so soľou. Suchú zmes pridáme k rozmiešanému droždiu a dobre premiesime. Napokon pridáme nasiaknuté vločky.
Cesto je dosť lepkavé, takže je lepšie ho miešať vareškou. 
Cesto prikryjeme a necháme kysnúť cca 1 hodinu. Po vykysnutí, ho vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, vytvarujeme bochník a vložíme do múkou vysypanej ošatky. Prikryjeme a opäť necháme kysnúť cca 1 hodinu.
Chlieb vyklopíme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov (rúru vyhrejeme na 240 stupňov s plechom na spodku, po vložení plechu s chlebom teplotu stiahneme na 220 stupňov, na spodný plech vylejeme hrnček studenej vody a rýchlo zavrieme). Pečieme cca 40 - 50 minút.

Menovky: , , ,

35 36 37 38