01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Rubrika: Knižné novinky vol IV. 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Rubrika: Knižné novinky vol IV.

34
Rubriku knižných noviniek som riadne zanedbala. Naposledy som do nej prispela vo februári tohto roku. Odvtedy vyšlo nespočetné množstvo kuchárskych kníh, ku ktorým sa však už nebudem vraciať, ale ponúknem vám zoznam knižných noviniek, ktoré boli publikované nedávno a ktoré má zaujali najviac. A keďže sa blíži čas Vianoc možno vás inšpirujem čo kúpiť pod stromček pre domáceho kuchára vo vašom okolí.


 1. Sourdough: Recipes for Rustic Fermented Breads, Sweets, Savories and More (Sarah Owens, vydavateľstvo Roost Books, 2015,  25 - 30 eur)
Autorka a zároveň majiteľka malej pekárne BK17,Sarah Owens, pečie s kváskom už dlhší čas. Nepečie len klasické kváskové chleby, ale aj rôzne sušienky, pečivo typu scones, rôzne koláče či torty. Práve táto kniha má pomôcť amatérom založiť si kvások, naučiť sa ho uchovávať, piecť s ním a presvedčiť vás, že piecť s kváskom nie je žiadna veda. Kniha je doprevádzaná rôznymi poznámkami zo života autorkinej záhrady, o rôznych bylinách, obilninách či ovocí. Kniha bola publikovaná 7. novembra 2015 a je dostupná na stránke amazon.com alebo bookdepository.com.

2. Pečeme z kvásku (Lenka Žák, BIOLENKA, 2015, cca 15 eur)
Nielen v zahraničí, ale aj v Čechách sú rôzni odborníci na kvások a kváskové pečenie. Táto kuchárska kniha vás naučí ako piecť kváskové pečivo v rúre, na pare či dokonca na ohni. Obsahuje recepty z rôznych druhov obilnín, dokonca aj recepty na bezlepkové kváskové pečenie. Kniha vyšla vlastným nákladom autorky a ak chcete môžete ju podporiť a kúpiť si ju na stránke http://www.biolenka.cz/news.php?readmore=70.

3. Turkish delights: Stunning Regional Recipes from the Bosphorus to the Black Sea (John Gregory Smith, vydavateľstvo Kyle Books, cca 20 eur)
Vášňou autora je Turecko. Táto kuchárska kniha vám ponúka regionálne recepty plné chutí a vôní. Pripravte si turecké raňajky, mäsové či zeleninové špeciality a rôzne dezerty. Turecko to nie je len kebab! Kniha vyšla 10. septembra a je dostupná na amazon.com alebo bookdepository.com.

4. The Scandi kitchen (Bronte Aurell, vydavateľstvo Ryland Peters & Small, cca 25 eur)
Škandinávska kuchyňa to nie sú len mäsové guličky. V tejto knihe Vám autorka priblíži kuchyňu Švédska, Nórska, Fínska či Dánska. Zistite prečo Švédi tak milujú fika, ako pripraviť lepkavý koláč Kladdaka, ako sa oslavujú vianočné sviatky v týchto severských krajinách či to ako si doma pripraviť lososa gravlax. Kniha bola publikovaná 15. novembra a je dostupná na portáli gorila.sk.


5. Četnická kuchařka (Michal Dlouhý vydavateľstvo Pragoline, cca 8 eur)
Milujem knihy tohto typu. Recepty zo starých dôb, našich babičiek, prababičiek a pod. Táto kniha vás zavedie do četnických kuchýň. Nedozviete sa iba to aké jedlá varili v kasárňach, ale aj za akých podmienok bola prijatá kuchárka či rôzne kriminálne prípady. Kniha vyšla 6. novembra 2015 a je dostupná v sieti kníhkupectiev Panta Rhei.

6. Fermentace (Bellersen Qurini Cosima, vydavateľstvo Grada, cca 10 eur)
Fermentácia je starodávna metóda, ktorá sa používa na uchovávanie potravín. Fermentované potraviny sú zdravé, podporujú trávenie a dokonca aj imunitu. Táto kniha obsahuje až 250 receptov na rôzne fermentované potraviny či nápoje, ktoré si ľahko pripravíte aj vy doma. Kniha bola publikovaná 29. októbra a je dostupná v sieti kníhkupectiev Panta Rhei.



35 36 37 38