01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Pikantná fazuľovo-cviklová polievka 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Pikantná fazuľovo-cviklová polievka

34
Milujem recepty, v ktorých sú rýdzo slovenské suroviny. Tento recept na pikantnú fazuľovo-cviklovú polievku je presne taký - sú v ňom lokálne, čerstvé, sezónne suroviny (iba tá údená paprika je z ďaleka - konkrétne zo Španielska).
Inšpirovala som sa receptom z knihy Štyri ročné obdobia v našej kuchyni z roku 1993, ktorú zoženiete už iba v antikvariátoch.


Potrebujeme:

1 a pol hrnčeka fazule (použila som mix bielej a hnedej)
1 veľká mrkva
1 kapia
1 červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 veľká cvikla (červená repa)
1 ČL sladkej mletej papriky
1 ČL pálivej mletej papriky
1 ČL údenej mletej papriky
čili vločky podľa chuti
voda
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej

Postup:

Fazuľu vopred namočíme (najlepšie cez noc). Zlejeme vodu, zalejeme čerstvou vodou a varíme až kým fazuľa nezmäkne (solíme až keď je fazuľa takmer uvarená).
Mrkvu očistíme, nakrájame na kocky a restujeme cca 2 - 3 minúty na 2 PL olivového oleja. Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, na malé kocky nakrájanú kapiu. Keď je cibuľa orestovaná do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, všetky druhy papriky, premiešame a zalejeme uvarenou fazuľou. Ak je potrebné pridáme vodu tak aby siahala nad zeleninu. Keď začne polievka vrieť osolíme ju, okoreníme a pridáme na jemnom strúhadle nastúhanú cviklu.
Chvíľu povaríme, dochutíme ak je potrebné, pridáme čili vločky podľa chuti a odstavíme.

Menovky: , , , , , , ,

35 36 37 38