01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Cviklovo-čokoládový koláč (bezlepkový, bez laktózy) 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Cviklovo-čokoládový koláč (bezlepkový, bez laktózy)

34
Doma sa nám povaľovala cvikla a môj zámer s ňou bol jasný - upiecť bezlepkový koláčik, ktorý by bol zároveň veganský. To sa mi až tak celkom nepodarilo, keďže som doňho dala med. Med však môžete nahradiť cukrom. Do cesta ide cviklové pyré, vďaka ktorému koláč zostane šťavnatý a čokoláda, ktorá krásne prevonia váš byt. Upečte chutný a zdravý koláč bez lepku, vajec a laktózy.


Potrebné suroviny:

300 g uvarenej cvikly (cca 4 - 6 kusov podľa veľkosti)
4 PL mletého ľanu
10 PL vlažnej vody
4 PL medu
dreň z jedného vanilkového lusku
1 bezfosfátový prášok do pečiva (PDP)
1 PL kakaa z nepražených kakaových bôbov
125 g mletých mandlí
125 g horkej čokolády
4 PL olivového oleja
štipka soli 

višne alebo iné obľúbené zavárané ovocie
mandľové lupienky na ozdobu
kokosový olej na vymazanie formy

Postup:

Uvarenú a vychladnutú cviklu ošúpeme a rozmixujeme na pyré.
V miske zmiešame mletý ľan s vodou a necháme stáť cca 10 minút. Pridáme cviklové pyré, med, vanilku, kakao, PDP, štipku soli. Mixérom vymiešame. Do zmesi pridáme mleté mandle, rozpustenú čokoládu (rozpustíme ju nad vodnou parou) a olivový olej a opäť vymiešame.
Zmes vylejeme na vymastený plech, na vrch poukladáme ovocie (ja som použila zavárané višne), posypeme mandľovými lupienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov.



Prajem dobrú chuť!

Menovky: , , , ,

35 36 37 38