01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Pikantná polievka z čiernej fazule 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Pikantná polievka z čiernej fazule

34
Tak táto polievka sa vážne vydarila. Je hustá, sýta, výživná, chutná, pikantná a hrejivá. Teda ideálna zimná polievka.Obsahuje čiernu fazuľu, ktorá je nabitá minerálmi ako železo, fosfor či mangán. Prospieva našim kostiam, tráveniu či dokonca upravuje krvný tlak. V kombinácii s čili príjemne prehreje váš organizmus v tomto zimnom období.



Potrebné suroviny:

1 hrnček čiernej fazule (suchej)
2 l vody
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 zelená paprika
3 mrkvy
1 paradajkový pretlak (70 g)
1 konzerva krájaných paradajok (400 g)
1 ČL sušeného oregana
1 ČL celej rasce
soľ
mleté čierne korenie
1/2 čili papričky (resp. podľa chuti)
olivový olej
petržlenová vňať
jarná cibuľka na ozdobu

Postup:

Fazuľu vopred namočíme (najlepšie cez noc), vodu zlejeme, zalejeme 2 litrami vody a pod pokrievkou uvaríme do mäkka (fazuľu nesolíme, osolíme je až keď je takmer mäkká). Odstavíme, vodu nezlievame!
Na miernom ohni rozohrejeme 1 PL olivového oleja, pridáme na drobno nakrájanú mrkvu a chvíľu (cca 2 minúty) restujeme. Následne pridáme na malé kocky nakrájanú papriku a opäť necháme restovať. K zelenine pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rascu, zeleninu osolíme, okoreníme a cibuľu osmahneme do sklovita. Pridáme sušené oregano, na plátky nakrájaný cesnak a čili papričku. Hneď ako nám cesnak zavonia, pridáme pretlak, ktorý restujeme asi 2-3 minúty. Zeleninu zalejeme krájanými paradajkami, pridáme zopár naberačiek vody z uvarenej fazule, priklopíme a dusíme s občasným premiešaním kým mrkva celkom nezmäkne.
Nakoniec, keď je mrkva mäkká, pridáme uvarenú fazuľu (aj s vodou, v ktorej sa varila). Pridáme nasekanú petržlenovú vňať (asi hrsť), dosolíme podľa chuti a  odstavíme.

Polievku podávame posypanú jarnou cibuľkou.

Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38