01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Toskánska polievka Acquacotta 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Toskánska polievka Acquacotta

34
Polievka Acquacotta je jedlo chudobných z toskánskej oblasti Maremma. Zloženie sa mení podľa ročného obdobia a podľa toho, čo ponúka špajza. Huby sú však základ. Môžete použiť mrazené, sušené alebo čerstvé. Táto hustá, sýta polievka sa podáva s opečeným cesnakovým chlebíkom, strateným vajíčkom a parmezánom.


Potrebujeme:

olivový olej
2 cibule 
2 stonky stopkového zeleru
cca 300 g húb (použila som mrazené)
3 strúčiky cesnaku
1 konzerva krájaných paradajok
3 zemiaky
1 liter zeleninového vývaru (môžete pridať aj viac, ja som chcela polievku veľmi hustú)
sušený tymián (asi 1 ČL)
čerstvý rozmarín (asi 1 PL)
soľ
mleté čierne korenie

chlieb
cesnak
vajce

Postup:

Na rozpálený olivový oleji dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, zeler, huby, celé olúpané strúčiky cesnaku (trochu rozmliaždime nožom), pridáme soľ, mleté čierne korenie, nasekaný rozmarín a tymián. Restujeme 20 minút. Následne pridáme paradajky a pod pokrievkou dusíme ďalších 20 minút. Prilejeme vývar a na miernom ohni varíme 20 minút. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
Podávame s cesnakovým chlebom (chlieb opečieme na olivovom oleji, potrieme cesnakom) a strateným vajcom (návod nájdete tu) a posypeme parmezánom.



Menovky: , , , , , , , , ,

35 36 37 38