01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Bezlepkové čokoládové tortičky s gaštanovým krémom 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Bezlepkové čokoládové tortičky s gaštanovým krémom

34
Jar je už predo dvermi. Nepoznám lepšie ukončenie zimy ako s hutným čokoládovým koláčikom s krémom z mascarpone, gaštanovým pyré a škoricou.
Tento recept som našla na blogu Butter Sweet Symphony, ale trošku som si ho upravila podľa seba :).


Potrebujeme (1 veľká okrúhla forma s priemerom cca 27 cm - 30 cm alebo 8 malých s 10 cm priemerom):

125 g mletých mandlí
200 g horkej čokolády
150 g masla
30 g kakaa z nepražených kakaových bôbov
2 PL kvalitného tmavého rumu z trstiny
100 g trstinového cukru 
5 vajec od sliepočiek z voľného výbehu
štipka soli

1 rozmrazené gaštanové pyré (250 g)
1 mascarpone (250 g)
2 PL medu

maslo a ryžová múka na vysypanie formy

mletá škorica a kakao na poprášenie

Postup:

Nad vodnou parou rozpustíme maslo, čokoládu, kakao a rum. Necháme trochu vychladnúť.
Žĺtka oddelíme od bielok. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme čokoládovú hmotu a mleté mandle a vymiešame.
K bielkám pridáme štipku soli a vyšľaháme do tuhého snehu. Sneh opatrne zapracujeme do čokoládovej hmoty (vareškou alebo stierkou). 
Formu vymastíme maslo a vysypeme ryžovou múkou. Zmes nalejeme do formy (resp. formičiek) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 stupňov cca 40 minút (urobíme test špajdľou, ak ju vytiahneme suchú, koláč je hotový).
Koláč necháme úplne vychladnúť.
Na krém si vymiešame gaštanové pyré s mascarpone a natrieme na vychladnutý koláč, alebo ozdobíme zdobiacim vreckom. Povrch posypeme preosiatou škoricou a kakaom.



Menovky: , , , , ,

35 36 37 38