01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Hubová miso polievka 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Hubová miso polievka

34
Poslednú dobu "ulietavam" na ázijskej kuchyni. Skúšam nové recepty, hoci originál som nikdy nechutnala (až na výnimky). Ázijské chute sú mi pochuti kvôli ich rozmanitosti a zároveň dokonalosti v jednoduchosti. Ázijské jedlá sú bohaté na čerstvú zeleninu, morské plody, čerstvé bylinky či všakovaké korenia, z ktorých aj za krátku chvíľu dokážete vykúzliť zdravú lahôdku, ktorej sa máločo vyrovná. Nedávno som skúšala laksu či vietnamské syčiace palacinky, no a dobré kari či pho je moja závislosť.
Nasledujúci recept sa skladá iba z pár surovín, no výsledok je omamný, taký hubovo omamný :).


Potrebné suroviny:

50 g sušených húb šitake
400 g šampiňónov (použila som zmes bielych a krémových, 1:1)
3 cm kúsok čerstvého zázvoru
4 menšie strúčiky cesnaku (alebo 2 väčšie)
sezamový olej
3 litre vody
1 PL + 1 ČL miso pasty
4 PL sójovej omáčky (odporúčam bezlepkovú TAMARI)
1 biele tofu
2 jarné cibuľky

tenké ryžové rezance (vermicelli)

Postup:

Sušené huby zalejeme cca  0,5 litrom prevarenej horúcej vody a necháme odstáť asi 10 - 15 minút.
V hrnci rozpálime sezamový olej (cca 2 PL), pridáme nadrobno nakrájaný zázvor a pretlačený cesnak. Chvíľu restujeme (pozor aby sa cesnak nespálil), pridáme 1 PL miso pasty, zalejeme zvyšnou vodou (2,5 l), pridáme huby aj s vodou, v ktorej boli namočené (prelejeme cez husté sitko, aby sa nám tam nedostala špina z húb), na plátky nakrájané šampiňóny, 4 PL sójovej omáčky a privedieme k varu.
Varíme cca 10 - 15 minút kým nie sú huby šitake uvarené, pridáme na kocky nakrájané tofu, necháme ho povariť asi 1 minútu, následne pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, necháme ju taktiež 1 minútu povariť a odstavíme.
Odoberieme asi 1/2 naberačky čistej polievky, pridáme 1 ČL miso pasty, dobre rozmiešame a vlejeme do polievky.
Ak je potrebné dochutíme podľa chuti sójovou omáčkou.
Podávame s uvarenými ryžovými rezancami.



Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38