01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Recepty starých materí: Krkonošské kyselo 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Recepty starých materí: Krkonošské kyselo

34
Krkonošské kyselo, ako už napovedá názov, je husté výdatné jedlo z oblasti Krkonoše a Podkrkonoše. V tejto severnej položenej, prevažne chladnej oblasti v Čechách sa toto jedlo varieva už odnepamäti. Ľud v tomto kraji bol chudobnejší na rozdiel od svojich južnejších krajanov. Mäso bolo vzácnosťou, no naopak huby tvorili veľkú časť jedálnička. Pravé kyselo sa pripravuje z jednoduchých ingrediencií, ktoré v tom čase boli dostupné. Základom sú sušené lesné huby, chlebový kvások a zemiaky. Vo sviatočné dni sa zvyklo pridať vajíčko. V súčasnosti sa kyselo dochucuje aj smotanou, čo je považované za novodobý zvyk a nie za tradíciu.



Hoci kyselo pochádza z oblasti severných Čiech, rozhodla som sa ho zaradiť do rubriky Recepty starých materí, pretože kedysi sme s Čechmi tvorili jeden národ a aj dodnes máme k sebe veľmi blízko.

Na internete som našla viacero receptov, no snažila som sa uvariť tradičné kyselo. Pomer húb, vody a kvásku som si však prispôsobila podľa svojej chuti a myslím, že sa mi ozaj vydarilo. Nejde predsa o uvarenie čo najautentickejšieho jedla, ale o zachovanie tradície.

Na tradičné kyselo potrebujeme:

50 g sušených lesných húb
2 l vody
200 g ražného kvásku
2 Čl celej rasce
zemiaky
soľ
maslo
1 cibuľa
vajcia

Postup:

Huby zalejeme 1 litrom vody a necháme stáť asi 30 minút. 
Namočené huby dáme do hrnca, vodu v ktorej sa namáčali precedíme, pridáme k hubám, dolejeme zvyšný liter vody, dochutíme rascou a soľou a varíme do zmäknutia húb (asi 20 - 30 minút).
Ku kvásku pridáme trochu tekutiny z polievky a dobre ho rozmiešame. Pomaly vlejeme do polievky a pozvoľna varíme až do zhustnutia (je to behom pár minút) a odstavíme.
V panvici rozohrejeme 50 g masla a dozlatista na ňom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ju do polievky a dobre premiešame. Ak je potrebné polievku dochutíme soľou.
V druhom hrnci si v osolenej vode uvaríme na kocky nakrájané zemiaky.
Kyselo podávame so zemiakmi a praženicou (vajíčka osolíme, rozhabarkujeme a upražíme na kúsku masla).


Krkonoše, Stará Erlebachova bouda
zdroj: http://www.krkonosskeboudy.cz/p/boudy-jejich-historie.html

"Nejsou-li v srpnu hříby, nebude v zimě sněhu."






Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38